Øhavsstien rundt om det Sydfynske Øhav er en af Danmarks nyeste vandreruter og samtidig den længste med sine 220 kilometer

Stigende interesse for vandring i Danmark

Kan man vandre i Danmark? Ja da! Vandring bliver ofte forbundet med de legendariske pilgrimsruter i Sydeuropa med Santiago de Compostela og Rom som endemål, men vores eget land har også meget at byde på for vandrere. Danmark har været et overset vandreland, men i de senere år er der åbnet mange lange ruter, hvor man kan vandre over flere dage.

Af: Susanne Jølck

Vandring er ikke blot sundt for kroppen, men giver også en meditativ effekt, som holder stresshormonerne i ave. Læg dertil smuk natur, flora og fauna samt interessant kulturhistorie, og vandreturen bliver til en uforglemmelig oplevelse for både krop og sjæl.

Rejsebureauet Vagabond Tours har specialiseret i vandreture og andre former for aktive ferier. Hidtil har firmaet mest fokuseret på Europa, men både udbuddet af danske vandreruter og efterspørgslen er blevet større. Derfor satses der nu også på Danmark, uden at man drosler ned på udlandsturene af den grund.

Vagabond Tours tilbyder færdigpakkede vandreture med overnatning, forplejning og kørsel af bagage fra overnatningssted til overnatningssted. Hvis man tager afsted på en fællestur, en gruppetur med 8-15 deltagere, er der en turleder, men man kan også vælge en individuel rejse, hvor man rejser på egen hånd. Inden afrejse modtager man kort og andet materiale, så man er godt rustet til vandreturen.

Søhøjlandet omkring Silkeborg byder, som navnet antyder, på flere søer og skove i et kuperet terræn.

Hærvejen, der strækker sig over næsten 500 kilometer fra det nordlige Jylland til den dansk-tyske grænse, er Danmarks helt egen pilgrimsrute. Trods navnet er Hærvejen ikke én enkelt vej, men et net af nord-sydgående stier og veje, som gennem århundreder har været brugt af både pilgrimme, tiggere, handlende, håndværkere, røvere, studedrivere med okser og konger i spidsen for store hære. I dag er det en aldeles naturskøn rute, som udelukkende tjener rekreative formål.

Vagabond Tours har vandreture på fem forskellige strækninger af Hærvejen, blandt andet etapen fra Løgstør ved Limfjorden til Viborg, som er helt ny.

Andre danske vandreruter er af nyere dato, for eksempel Camønoen, der er 175 kilometer lang. Camønoen, der åbnede i 2016, snor sig rundt på Møn, Bogø og Nyord. Undervejs er der smukke naturoplevelser og en helt særlig natur (blandt andet med vilde orkideer) og kultur (for eksempel købstaden Stege med den velbevarede byport). Turen går også forbi en af Danmarks allerstørste natur-attraktioner, Møns Klint med de stejle hvide skrænter og det turkisblå hav.

En anden yngre sti er den 220 kilometer lange Øhavsstien, der går rundt om det Sydfynske Øhav. Vandreruten åbnede i 2007 og går langs de sydfynske kyster, over Tåsinge, Siø, Langeland og Ærø. Stien byder på havluft, maritim stemning og udsigt til hav, øer og holme. En stor del af ruten går nær kyst og strand, men fører også gennem skove og herregårdslandskaber, forbi slotte, godser og hyggelige købstæder.

Hærvejen følger den jyske højderyg fra Nordjylland til Padborg ved den dansk-tyske grænse. Undervejs kan man blandt andet se Børglum Kloster, Grathe Hede, Gudenåen og Skjern Å.

Gendarmstien ved Flensborg Fjord er til gengæld en gammel historisk sti, som er blevet genetableret. Arbejdet med at genskabe gendarmernes gamle rute gennem grænselandet begyndte i 1980’erne. I efteråret 2016 blev den sidste strækning ud af ialt 74 kilometer åbnet. Gendarmstien er den første europæiske kvalitets vandresti i Danmark.

Trækstien i Kronjylland er endnu en historisk rute, der er blevet genetableret som en attraktiv vandrerute langs den smukke Gudenå mellem Silkeborg og Randers. Trækstien opstod i 1800-tallet, da byggematerialer skulle transporteres til Silkeborg i forbindelse med opførelsen af byens store papirfabrik. Godset blev placeret på fladbundede pramme, der blev trukket af stærke mænd, de såkaldte pramdragere. Trækstien går således i pramdragernes fodspor på Gudenåens bredder. Ruten, der er 70 kilometer lang, er renoveret etapevis og genåbnet løbende i 2016-17.

Søhøjlandet omkring Silkeborg er, som navnet antyder, et område med en særlig tæthed af søer (blandt andet Slåensø, Julsø og Borresø) og samtidig det højeste område i Danmark. Her finder man også det smukke Himmelbjerget, hvorfra der er en fantastisk udsigt over området med søer og store skove. Vagabond Tours tilbyder blandt andet en vandretur i Søhøjlandet med gourmet-middage på gode restauranter undervejs.